lauantai 29. kesäkuuta 2013

Grillisavustettua grillikylkeä ala Paskiainen

Paskiaisen outo tapa hillua pihalla sai taas jatkoa, joten varoitus siitä herkille ja viattomille lukijoillemme.

Juhannukset oli kärsitty ja keskikesän juhlava hukkumisjuhla ohitettu yhä elävien kirjoissa majaillen. Paskiaisen budjetti oli ollut hieman kuivanlainen joten kännäilyt olivat hetken aikaa poissa laskuista. Onneksi tuli kuunloppu ja budjettia joten Paskiainen tietenkin laukkasi kauppaan kaviot paukkuen.

Kaupasta mukaan tarttui 1.5kg kyljyksiä ja 3kg Snellmanin BBQ Grillikylkeä, ja luonnollisesti tuhti määrä olutta sillä Paskiaisen suunnitelmiin kuului aie savustaa/grillata kyljet pihalla hitaasti ja hartaasti. Kaikesta päätellen olisi siis tulossa lupaava, sisäisesti kostea, ja maukas päivä. Suolenmutkaan saisi muutakin kuin ilmaa.

Ennen kuin Paskiainen pihalle pääsisi, piti tosin tehdä moppisoosia grillailua varten. Siihen Kakkiainen lurautti seuraavia ainesosia:

- Ketsuppi
- Sinapsi
- Musta ja valkopipuria
- Mausteita
- Suolaa
- Sokeria
- Olutta
- Valkosipulia muutama kynsi pilkottuna

Ensin savustuslastut veteen likoamaan. Seuraavaksi  olutta kokkiin ja kattilaan, sitten muut ainekset kattilaan ja hitaasti keittelemään soosia kasaan luonnollisesti maistellen ja lisäillen suolaa/mausteita kunnes soosi tuntui toimivalta... Paskiainen ei yleensä mittaile aineksia vaan säveltää kokatessaan ja maistellessaan kunnes maistuu soveliaalta. Sitten kaljaa mukaan ja pihalle, olisi aika savustella grillikylkeä.

Piippusytytin tuotti hiilloksen nopasti kuin hitlerin uunit joten Paskiainen pääsi asiaan. Hiilien valmistumista odotellessa Paskiainen tehtaili muutaman "savupussukan", käytännössä siis liotettuja lastuja folioon laitettuna ja folion haarukalla tms. reikiä että savu pääsee ulos.

Sitten ei kuin hiilet toiseen laitaan että pallogrilliin saa pari lämpöaluetta. Suoran lämmön ja epäsuoran lämmön alueet. Hiilille folioon tehtailtu "savupussukka" antamaan hyvää savua. Kun edellisen savupussukan puhti loppu, se pois ja uutta tilalle grilliin.


Kuva grillailuista on napattu lienee parin tunnin kohdalla ennen moppisoosin lisääystä, siksi ylin kylki hassusti nojallaan se oli grillaillessa kahden muun päällä ja Paskiainen vaihteli kylkien paikkaa aina soosia laitellessa. Alimmassa kyljessä näkyykin aiemmin soosista mukaan tullut valkosipulin palanen.

Itse asiassa aiemmin samalla grillissä Paskiainen grillasi kolme kyljystä suoralla lämmölläkin ja paahtoi muutaman viipaleen valkosipulivoileipiä mutta niistä jäi kuva ottamatta ja ne olivat vain pientä purtavaa kokkauksen ajalle.

Paskiainen on hitaan ja matalan lämmön grillailun ystävä, se kun tuottaa parhaat tulokset. Grillin lämpötilaan mittailtiin digitaalisella paistomittarilla ja lämpötilaa yritettiin pitää n. 110-125'c haarukassa homman ajan.

Noin neljän ja puolen tunnin kohdalla kylkien grillausta Paskiainen turvautui "Teksasin tukeen/kainalosauvaan" (Texas crutch) eli laittoi kyljet folion sisään, päälle hieman moppisoosia ja loraus olutta folion sisään. Sitten ei kuin takaisin grilliin vielä muhimaan tunniksi, puoleksitoista.

Kyljet ei todellakaan ole hätäisen miehen ruokaa jos niistä tahtoo mureita. Paskiainen käytteli kylkien valmistamiseen yli 6 tuntia tällä kertaa, käytettyjä oluita ei tullut laskettua mutta niitä meni paljon.


Kuvassa lautasella jäähtynyttä kylkeä, siitä näkyy punertava savurengas joka kiertää kylkeä, herkullista ja savuista.

Lopputulos oli oikein maittavaa grillikylkeä savun aromeilla, pieni miinus Snellmanin pintamausteista joista jokin olisi saanut jäädä pois. 4.25/5 pistettä. Suosittelen kokeilemaan.

4 kommenttia:

  1. Tätä menoa menee viattomuus ja kaikki kun tuolla tavalla ulkona puuhastellaan ja ruokaa laitetaan. Eikä kukaan tarjonnut minulle. Missä oikeus, missä vääryys?!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei se ole vääryyttä jos ei tarjoa kun ei tiedä, se on oma vika jos ei kysy :D Ja eikö se ole parempi menettää viattomuus aikanaan ;)

      Poista
    2. Pyh ja pah. Katsos jos viattomuus menee, niin mitä siitä muka enää sitten ihmiselle jää. Kiltteys on.. no sanotaan vaikka, että se on skoteille. Ja sitten se ujous, josta ei oikeasti ole muuta kuin haittaa :P

      *vilkuttaa toisellekin bloggaajalle* jos tästä ei tunnista, niin ei sitten mistään. *wirn*

      Poista
    3. Tylsä on toinen setä kun ei edes sano "moi" :(

      Poista

Blogissa porsasteleville hostina toimiville ahmattimaisille saparohännille voi kommentoida.