sunnuntai 17. marraskuuta 2013

Vedettyä possua sämpylässä


Herra Kakkiainen oli varustautunut viikonloppua varten kuin ammattilaiset. Kaljaa oli keko ja safkaa oli toinen keko, ja känniä oli luvassa vaikka naapureille jakaa, onneksi sitä ei heille tarvinnut jakaa.

Päivästä alkaen Paskiainen lykkäsi uuniin porsaan etuselkää HP bbq soosilla voideltuna (perinteisen dry rubin sijaan testiksi josko siitä saisi savun makua) jotta illaksi olisi luvassa vedettyä possua! Ameriikkalaisten hömpötyksiä mutta vallan herkkua!

Possun palanen sai lojua uunissa 110 asteessa lähes 5 tuntia Paskiaisen ryyppäillessä tukevan ahkerasti kalijaa… Kakkiainen tuunasi taustalla rehellisen perunasalaatin ihan mummon oppien mukaan.

Ainekset perunasalaattiin:

  • Perunat
  • Kananmunat kovaksi keitettynä
  • Sipuli
  • Majoneesi
  • Sinappi
  • Suolakurkku
  • Pippuri
  • Suola


Ensin Kakkiainen tuusaili kovaksi keitetyt munat, sitten kiehautteli perunat. Munien silputtua sekaan meni paloina keitetyt perunat ja sipulisilppu, suolakurkun palaset sekä pippuri, suola ja tuhti läjä majoneesia sekä sinappia. Perus pottusalaatti mutta vallan hyvää!

Possun etuselkä nautti uunin huomiosta kunnes sen lämpötila pääsi 90 asteen yli. Vedettyä porsasta tehdessä tarkoitus kun on että tuotoksen sisälämpötila pääsee tarpeksi korkeaksi että sidekudosta yhdessä pitävät ainekset kuten kollageeni sulaa gelatiiniksi. Tämä tapahtuu 87+ ja yli lämpötiloissa joten vedettyä possua kannattaa duunailla hitaasti mielellään 100-120 asteen lämpötiloissa kunnes lämpötila pääsee yli 90 asteeseen. Koko vedetyn porsaan mehevyys perustuu tähän että lämpötila nousee tosiaan 90 asteeseen!

Vedettyyn porsaaseen liittyen. Yleisimmät virheet on että sitä yritetään tuunata vääristä lihoista. Porsaan etuselkä ja lapa, miksei kinkkukin, on oikea liha tätä ruokaa varten. Fileet tms. ovat aivan liian kuivia ja vähärasvaisia että tämä muren oikeasti onnistuisi. Toinen virhe on lämpötilan jättäminen liian matalaksi. Tuotoksen sisälämmön pitäisi päästä vähintään 87 asteeseen mutta mielellään 90-93 asteeseen jotta varmasti kollageeni sulaa hitaasti gelatiiniksi. Vasta siinä vaiheessa possu hajoaa käsiin ja on soveliasta vedettyyn possuun! Kolmas virhe on hätäily. TÄmä ruoak kaipaa hidasta tekemistä!

Lopulta kun possu oli revitty silpuksi siitä piti toki tehdä maistuvaisia sämpylöitä. Mukaan omaa perunasalaattia ja vedettyä possua…
Arvosana: 4.25/5 Miinusta siitä että Kakkiainen ei jaksanut tuusata omaa majoneesiä pottusalaatille ja savun maku ei päätynyt lopputulokseen possun pinnasta, mutta kokonaisuutena oikein hyvää ja nautittavaa safkaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogissa porsasteleville hostina toimiville ahmattimaisille saparohännille voi kommentoida.