keskiviikko 18. syyskuuta 2013

Kaljainen perus chili con carne ala Kakkiainen…


Tuhti turvakas tuurijuopponne, siis Paskiaisen setä, oli reippaasti valvoskellut yötään. Lopulta aamu oli saapunut, kirkuen lintujen äänillä ja Kakkiainen oli jo reippaillen ulkosalla kohti kauppaa. Perillä elintarvikkeista riistorahastus laitoksessa Paskiainen havaitsi että kyseinen ääs kauppa tarjosi tarjouksessa x-tra suikalelihaa, Paskiaisen mielipide on sangen tunnettu kyseisestä "epä"-lihasta x-tra suikalelihaa - hirveätä epälihaa 

Onneksi vallan ahneet osuuskauppalaiset ketaleet eivät olleet saaneet x-tra epälihamoskaa toimittajaltaan joten tilalla myytiin HK:n rypsiporsaan suikalelihaa sen sijaan Paskiaisen onneksi, meinasi ihan toispuoleisesti kuola valua (toinen puoli naamaa oli liian järkyttynyt jumiin) kun tilanteen havaitsi. Moisen onnenpotkun siivittämänä Paskiainen raahasi innosta vinkuen muutaman paketin hieman parempaa suikalelihaa turvaan illan ohraisen-nestemäistä porsasteluja varten, vielä kun keksisi mitä niistä tekisi. Onneksi olisi pitkä tylsä tyhjänpäiväisen turhan työntäyteinen päivä edessä miettiä.

Paskiaisen päivä kului töitä ahkerasti, hikihatussa vältellen, ja epämääräisesti "mukatyöskennellen" toimiskellen ja -kävellen sentin verran kengänpohjia pois, ainakin tuntui siltä - siis ihan liikaa, ja jossain vaiheessa alkoi orastaa ajatus illasta sekä kopallisesta + risat kaljaa raatamisen päätteeksi. Vielä kun keksisi mitä safkaksi. 

Chili con carne alkoi ajatuksena viehättää kummasti päivän edetessä ja vitutuskertoimen saadessa reippaan satsin työelämä-viagraa että jaksoi seista ahkeasti ylöspäin, niinpä illan/yön aterian idea oli siitetty kuin moni lukija, vahingossa ja muiden tietämättä eikä idean isä edes kertoisi posteljoonille.

Aluksi varoitus: Näillä ainesmäärillä padaksi tai kattilaksi kannattaa valita ainakin +4 litrainen ettei tila lopu kesken vaikka chili kiehuukin kasaan…

Kelaus iltaan - Paskiainen aloitteli pitkää iltaansa uutta sarjaa Sleepy Hollow - Trailer + Sleepy Hollow - IMDB tsekkaillen ja samalla piti samplailla muutaman oluen verran keskikeppanaa että nälän saisi hyvin idulleen… Ja saihan sen, muutama olut kupuun ja ajatus maukkaasta murenesta alkoi viehättää kuin selibaatista luopuminen munkkia.

Paskiainen starttasi hommat ottamalla polttoainetta kaljapurkista ja hyvin karkeasti pilkkomalla sipulit, porkkanat, paprikan, silppusi 5 chiliä ja valkosipulin. Sitten naukkasi lisää keppanaa ja kuullotteli sipulia kattilassa öljyssä, lisäten sekaan muut paloitellut kamat, sekaan vielä ruokalusikallinen paprikajauhetta ja reipas setti mustaapippuria, chiliä ja cayennea.

Muutaman minuutin kuulloteltua em. settiä sekaan siirtyi tomaattimurska ja pavut (ne voi lisätä loppupuolella, etenkin jos käyttää 3L tms pienempää kattilaa ja tila loppuu) sekä suikalelihat. Lihat voi ruskistaa jos tahtoo mutta Paskiainen oli laiskalla päällä eikä jaksanut vaivautua kun tarkoitus oli haudutella soosia kuitenkin pidempään, 2-4 tuntia asioista riippuen.

Seuraavaksi sekaan palottautui lihaliemikuutio ja olutta tölkki (tumma olut sopisi vielä paremmin kuin lager) sekä reippaat ruuttaukset ketsuppia ja lisäksi sinappia. Kaada samalla kokkiin tölkki olutta ettei homma kuivahda.

Anna soosin muhia tunti pari kolme hitaasti hellan ykkösellä tai kakkosella kuplien (säädä lämpö niin että soosi kuplii hitaasti hieman) ja sekoittele n. 10-15 min välein ettei homma jämähdä kattilaan. Tässä vaiheessa on hyvä aina kippailla kokkiin kaljaa ja katsella elokuva pari tai muutamat sarjat… Jos jostain syystä tuntuu että sapuskasta tulee liian kuivaa lorauta sekaan lisää olutta tai vettä… 

N. tunnin kohdalla Paskiainen lisäsi silputun habaneron. Kahden tunnin kohdalla sekaan siirtyi viimeiset 5 chiliä viipaloituna, olisi pitänyt olla vielä habanero tai muutama tässä vaiheessa… Laita samalla sekaan sokeria (teelusikallinen tms.) tai tummaa suklaata pala/pari…

2.5 - 3 tunnin kohdalla keittele reippaasti riisiä chili con carnelle kaveriksi. Tosin sen kera on hyvää myös rapeakuorinen patonki/leipä tai vaikka uuniperunat joiden päälle chilit laittelee…

Jahka riisit on valmiina, ei kun syömään… Paskiaisen chili con carnella näytti tällä kertaa kestävän about 3h15min valmistumiseen…

Tarvikkeet:
  • 600-800g lihaa (jauhelihaa, suikalelihaa tms. pari 300-400g rasiaa jos et itse jaksa leikellä esim. paistista suikaleita)
  • 2 sipulia
  • 1-2 paprikaa (värillisistä saa lisää ilmettä, mutta punaisella mentiin nyt)
  • 2 porkkanaa
  • 4-6 valkosipulin kynttä
  • muutama tuore chili
  • purkki (tai pari) tomaattimurskaa
  • purkki kidney papuja chili kastikkeessa, muutkin pavut käy jos oma maku sanoo ei ei kidney pavuille.
  • ruutaus sinappia
  • ruutaus ketsuppia
  • kunnon keko rouhittua mustapippuria
  • paprikajauhetta
  • chiliä
  • cayennea
  • lihaliemikuutio
  • suolaa
  • tölkki olutta (tumma käy paremmin, mutta lagerilla mentiin nyt)
  • sokeria
  • (jeeraa eli juustokuminaa jos on, EI sitä mikä Suomessa tunnetaan nimellä "kuminaa", Paskiaisella ei ollut)
  • (ja JOS sattuu olemaan >70% tummaa suklaata, pala pari…)
  • habanero chili tai pari


Tarjoile vaikka riisin kanssa, patonki tms. rapeakuorinen vaalea leipä maistuu tämän kanssa myös erinomaisesti ja uuniperunoiden päällekkin tämä sopii. Usein Paskiainen on niin laiska että heittää vaan riisit soosin sekaan jo valmiiksi…

Arvosana 4/5. Olisi pitänyt olla enemmän Habaneroja lisäämään tämän tulivoimaa mutta helvetin hyvää kännimättöä kunhan rauhassa malttaa kypsennellä. Hätäisempi valmistaa jauhelihasta jos kiireempi on. Parasta on jos paistista suikaloi lihat, siitä saisi vielä puolikkaan plussaa…

Niin, ja setistähän tulee vain sitä parempaa mitä enemmän erilaisia chilejä sekaan saat tungettua... Ja tulkoon vielä mainituksi että tokihan alkuperäiseen etenkin Texas tms. chiliin ei pavut kuulu, mutta Paskiainen pitää chilistään usemmiten pavullisena, ehkä Texas versiota joskus ilman niitä...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogissa porsasteleville hostina toimiville ahmattimaisille saparohännille voi kommentoida.