lauantai 14. syyskuuta 2013

Kaljainen broilerimuhennos riisin kera


Taas oli kello hiippaillut aamuyön tunneille Paskiaisen läträtessä oluilla. Illan mittaan oli mussuteltu valkosipulipatonkia mytta alkoi tuntumaan että olisi tarvetta oikealla ruoallekin.

Viimepäivät olivat tuntuneet jostain syystä kanaruokaisilta, liekö kaljalla läträyksestä johtuen, joten Paskiainen ajatteli tehdä Broilerimuhennosta…

Tarveaineetkin olisivat olemassa valmiina.

Tarvikkeet:
  • olutta (tölkki)
  • porkkanaa (koon mukan 5-6 keskikokoista)
  • perunaa (4-6 keskikokoista)
  • sipulia (1 viipaloituna)
  • valkosipulia (3-4 kynttä)
  • ruokaöljyä
  • broilerin koipipaloja (500-600g paketti eli n. 5-7 kappaletta)
  • jauhoja
  • sinappia
  • mausteita (omia lemppareita, Kakkiainen käytti timjamia, pippureita jne.)
  • soijaa
  • kasvisliemikuutio
  • öljyä
  • pata tai kattila pari.
  • riisiä
  • leipää


Kippaa kokkiin mäyriksen tai puolikkaan (alkoholin tolerannsista riippuen) verran ohraista että saat alle ruokahalun.

Sitten pilko porkkanat  halki ja halki ja 3-4 cm pätkiksi. Pilko perunat 2-3 cm paloiksi. Viipaloi sipuli ja kuori valkosipulin kynnet.

Jauhota koipipalat ja ruskistele niitä 3-5 min puoleltaan ryokaöljyssä kattilassa/padassa. Ota koivet pois kattilasta, lisää sipulit ja hieman lisää öljyä jos on tarvis ja kuullota sipuleita pieni hetki, nakkaa perään valkospipulin kynnet, porkkanat ja perunat. Lisää päälle ruskistellut koipipalat. Muista palkita kokkia tukevilla siivuilla kaljaa.

Lisää sekaan vähintään tölkki olutta (5 desiäkin on ihan hyvä määrä, riippuu paljonko "kastiketta haluat" safkallesija paljonko rehuja on setissä ollut) tosin nesteeksi kelpaa vesikin jne mutta oluesta saat enemmän makua.  Lisää ruokalusikallinen sinappia (jos et tykkää sinapista jätä pois), loraus soijaa jos satut omaamaan,mausteet , ja pilko sekaan liemikuutio. Odota että helahoito kiehuu, laita päälle kansi ja pyöräytä hella 1/6 tai 2/6 asentoon että helahoito jaksaa kiehuskella kattilassa.

Odottele 25-30 min (eli se 1-2 olutta) ja käy pyöräyttämässä koipipalat kattilassa ympäri, sitten taas 25-30min odottamista ja muhennoksen pitäisi olla valmista. Paskiainen tykkää ylikypsästä broilerista joten meni about 30 min seteillä. Perunat saa kunnolla pehmentyä ja jos niissä tärkkelystä on, suurustaa nestettä lisää…

Samalla keittele riisit ohjeen mukaan valmiiksi (Paskiainen laittoi riisin keitinveteen vielä 25-30g palasen voita lisämakua antamaan, yrtit on myös hyvä lisä keitinveteen jos sille tuntuu).

Muhennoksen ollessa valmis, jos asia epäilyttää, tarkista koipien sisälämpö mittarilla tai tökkää vähiten kypsyneen näköistä koipea moralla, haarukalla tms. Jos ulos tulee punertavaa nestettä, kypsennä lisää… Tosin moista tuskin tarvitaan, itse en kertaakaan ole moista tarvinnut tähä herkkua hotkiessa.

Tarjoile muhennos joko silteen leivän kera, tai vaikka kulhossa riisin kaverina jolloin extra liemi auttaa antaman riisille makua ja ylijäämäliemeen voi dippailla vaikka valkosipulipatonkia kuten tämä humalassa hörheltävä Kakkiainen teki).


Arvosana 4/5. Erinomaista kännimättöä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogissa porsasteleville hostina toimiville ahmattimaisille saparohännille voi kommentoida.